Interreg-projekt hjælper virksomheder med at spare på energien

Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Riccardo Annandale, Unsplash

Behovet for grønne løsninger og energibesparelser har aldrig været større for små og mellemstore virksomheder. I EU-projektet Greenbizz går Danmark, Sverige og Norge sammen om at hjælpe virksomheder med at spare på energien og omstille til en grønnere løsning.

Projektet Greenbizz er sat i verden for at hjælpe virksomheder med at reducere deres totale energiforbrug, konvertere til grøn energi, reducere CO2-udslip og ikke mindst hjælpe dem med at opsætte en grøn forretningsmodel.

I projektet samarbejder Greenbizz med 60 små og mellemstore virksomheder og startups. Virksomhederne spænder vidt og tæller hotel- og restuarationsbranchen, byggebranchen, tekstilindstrien, produktionsvirksomheder, kunstvirksomheder m.fl.

Leif Fredborg er ejer af Jollehuset i Skagen.

Leif Fredborg er ejer af Jollehuset i Skagen. Foto: Simon T. Andersen, Videolab

Krisetid er læringstid

Med krisetid følger som regel stor læring. For overlevelse må små og mellemstore virksomheder, særligt i restuarantionsbranchen, spare så meget energi som muligt. Hos fiskerestuaranten Jollehuset i Skagen, som Greenbizz samarbejder med, er energien et stort opmærksomhedspunkt.

Jeg kan kun anbefale, at man som konkurrenter samarbejder på dette punkt. Det er sundt at spørge sig selv hvorfor naboen bruger mindre energi.
Leif Fredborg, ejer af Jollehuset

Jollehuset er en af fire restauranter i bevaringsværdige bygninger langs havnen i Skagen. Via en nem opsætning har projektet Greenbizz sat sensorer i restuarantens maskiner. Derigennem har det været muligt for Greenbizz at finde ud af, hvordan restauranten kunne spare energi og dermed reducere omkostninger.

Vil investere trecifret millionbeløb i grøn omstilling

En af de 60 virksomheder, som Greenbizz samarbejder med, er maskinproducenten Grainas. Virksomheden planlægger at investere for 75 – 100 millioner kroner i nye grønne virksomheder. Samarbejdet mellem Greenbizz og Grainas blev til via Morsø Erhvervsråd, hvis formål er at styrke erhvervslivet på Mors inden for den grønne omstilling. Grainas vil producere energi via råmaterialer på en ny måde. Råmaterialerne, som primært er affald fra haver og park, skal omsættes til ca 35.000 tons biofuel.

Det er en spændende historie under opsejling, for det er indlysende, at Grainas har et stort potentiale. Vi er meget spændte på at se, hvad fremtiden bringer.
Peter Lindgren, projektleder af Greenbizz

Udvikler nye løsninger via grønne netværksmøder

Interreg-projektet Greenbizz er et dansk-svensk-norsk samarbejde mellem Aarhus Universitet, Högskolan i Halmstad og Høgskolen i Østfold. Samarbejdet startede i marts 2020 og afsluttede den 30. september 2022. Projektets primære mål var at hjælpe små og mellemstore virksomheder med at opsætte en grøn forretningsmodel.

Greenbizz har etableret netværksmøder i de såkaldte Greenbizz Labs. I Greenbizz Labs mødes forskere, virksomheder og erhvervsrådsmedlemmer for at vidensdele, inspirere hinanden og sammen udvikle nye løsninger. Til netværksmøderne medbringer alle parter deres værktøjer og sammen udvikler de nye grønne løsninger. Greenbizz har i alt etableret 26 mødesteder i Danmark, Sverige og Norge med mulighed for både fysiske og digitale møder.

Læs mere om Greenbizz i vores projektbanken 2014-2020 Eksternt link, åbner i nyt vindue..