Nyt styringssystem sparer på energien i offentlige bygninger
I projektet Databaseret energistyring i offentlige bygninger satte 17 danske og svenske partnere fokus på, hvordan data kunne bidrage til opnå energibesparelser i offentlige bygninger.
Op mod 40 procent af det samlede energiforbrug går til opvarmning, ventilation og køling af bygninger. Projektet Databaseret energistyring i offentlige bygninger har arbejdet på, at offentlige bygninger går forrest og viser, hvordan man med databaseret energistyring kan reducere CO2-aftrykket i offentlige bygninger.
I Frederiksberg Kommune har projektet udviklet et nyt energistyringssystem, der blandt andet viser timedata på el, vand og varme. Dette giver kommunen mulighed for bedre at styre og spare på energien. Det nye styringssystem viser også vand- og energispild i de offentlige bygninger. Metoden giver kommunen mulighed for at spare på energien og reducere CO2-aftrykket.
Hvad er det næste skridt?
Projektet afsluttede den 30. september 2022, men dets resultater lever videre. Det næste skridt for projektets partner, Frederiksberg Kommune, er at anvende de nye data helt konkret ved blandt andet at rådgive embedsmænd i offentlige bygninger om, hvordan man på daglig basis kan nedbringe energiforbruget samt vejlede kommunens direktion og politikere om fremtidige investeringsmuligheder.
Vi skal fremadrettet bruge de her data til at afrapportere til vores politikere og direktion for at udpege de bedste investeringsmuligheder. For de vil gerne investere. Vi mangler bare at identificere de bedste steder at investere i.
Peter Borgselius, Ejendomsservice- og driftchef, Frederiksberg Kommune
Projektet var et dansk-svensk samarbejde i Øresundsregionen med i alt 17 partnere. Projektet afsluttede 30. september 2022. Læs mere om projektet og se flere film på Gate 21's hjemmeside Eksternt link., herunder den film som artiklen bygger på.
17 dansk-svenske samarbejdspartnere
Projektet Databaseret energistyring i offentlige bygninger er et dansk-svensk samarbejde med 17 partnere, der tæller; Bjuvs kommun, Bornholms Regionskommune, Eslövs kommun, Frederiksberg Kommune, Guldborgsund Kommune, Helsingborgs stad, Hillerød Kommune, Høje-Taastrup Kommune, Ishøj Kommune, Sorø Kommune, Tårnby Kommune, Osby kommun, Boligselskabet Sjælland, Danmarks Tekniske Universitet, Hållbar Utveckling Skåne, Länsstyrelsen Skåne og Gate 21. Projektet blev delfinansieret af Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak. Læs mere om projektet i vores projektbank her. Eksternt link.