Camillas dröm om barn blev verklighet

Camilla

Forskning finansierad av ReproUnion har hjälpt Camilla att uppfylla sin dröm. Foto: ReproUnion

Ofrivillig barnlöshet räknas som en sjukdom och i Skandinavien har var fjärde par problem att få barn. Tack vare ReproUnion, ett EU-projekt som sträcker sig över den dansk-svenska gränsen, har fler kunnat få hjälp. En av dem är Camilla.

Artikeln publicerades första gången i oktober 2021 på overgransen.eu.

– Vi är så evigt tacksamma att Stine och hela laget bakom ReproUnion har hjälpt oss i den här frågan. Utan dem tror jag inte att vi kunnat uppfylla drömmen om en familj, säger Camilla i en film, producerad av ReproUnion.

Camilla och hennes man har fått hjälp genom forskning som ReproUnion finansierat.

– Efter flera misslyckade försök förstod vi att det var min äggreserv som det var fel på. Vi fick veta att det skulle bli nästintill omöjligt att få ett barn som hade våra gener. Men så hörde vi talas om detta fantastiska forskningsprojekt, säger Camilla.

Forskningsprojektet har drivits av Stine Lunding, läkare och tidigare phd-forskare. Enkelt förklarat handlar forskningen om att det, genom operation av äggstockarna, går att "väcka upp" vilande ägg hos kvinnor med låg äggstocksreserv. Ingreppet innebär att äggen aktiveras och att möjligheten till befruktning genom IVF-behandling ökar.

– Camilla och jag var del av varandras vardag i tio veckor. När hon startade sin fertilitetsbehandling fungerade jag som koordinator och jag ringde också till henne och berättade om resultatet av behandlingen, säger Stine Lunding i filmen.

Operationen skedde hösten 2016.

– Jag var på ett event när jag plötsligt kände att jag fick som ett nyp i magen. Jag är rätt säker på att det var då ägget satte sig fast, berättar Camilla.

Idag har hon en dotter.

– Det lilla ägget som Stine väckte till liv – det är det som är Lilly idag. Det är helt fantastiskt, säger Camilla.

ReproUnion arbetar på flera fronter

Det lyckade ingreppet är ett av bevisen på framgången med ReproUnion, som funnits i olika projektkonstellationer, finansierade av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak, under tio års tid. Under den tiden har projektet drivit 30 forskningsprojekt, rekryterat över 20 forskare och etablerat fertilitetsrådgivning där över 3 500 par fått personlig rådgivning om sin fertilitet, möjligheten att bli föräldrar.

En annan framgång har varit patientmobilitetsavtalet som inneburit att patienter kunnat få tillgång till högspecialiserad vård. ReproUnions mål är att bli världsledande i att övervinna ofrivillig barnlöshet. Länk till annan webbplats.

Se en film

Hela filmen med Camilla.