Korta sjötransporter kan avlasta skört vägnät

Foto: Benoît Deschasaux, Unsplash

Vägarna i södra Skandinavien är hårt belastade av trafik och infrastrukturen är skör och dyr att bygga ut. Interreg-projektet Cargo Express undersöker möjligheterna med korta transporter till havs.

Kristoffer Skjutare. Foto: Lindholmen Science Park

Kristoffer Skjutare. Foto: Lindholmen Science Park

Varje dag passerar omkring 1600 lastbilar Svinesundsbron, den sydliga landsgränsen mellan Sverige och Norge och en del av motorvägen E6.

– Cirka 30 procent av all import till Norge sker genom Sverige som transitland. Av dessa använder ungefär en tredjedel E6:an, säger Kristoffer Skjutare, som är projektledare för det svensk-norska Interreg-projektet Cargo Express.

Jordskredet som raserade delar av E6 utanför Stenungssund under 2023 visar hur skör infrastrukturen är och hur stora trafikmängder påverkar samhället med utsläpp, buller, trängsel och inte minst en otrygg trafikmiljö. Trafiken är igång igen, men det behövs alternativ, särskilt eftersom kapaciteten på väg och järnväg inte verkar byggas ut inom den närmaste tiden. Cargo Express undersöker hur så kallad närsjöfart kan bli ett konkurrenskraftig alternativ för att avlasta våra vägar.

– Det är i princip gratis att utnyttja våra vattenvägar och ett flexibelt mellansteg till fysiska investeringar av väg och järnväg, säger Kristoffer Skjutare.

Starkare infrastruktur med mindre utsläpp

Närsjöfart kan alltså på ett billigt, och i sammanhanget relativt snabbt sätt, bidra till en mer robust infrastruktur, samtidigt som det blir färre lastbilar på vägarna. Genom att designa ett koncept för en ny typ av sjöfartslösning vill Cargo Express visa vägen för ett konkurrenskraftigt och hållbart alternativ för transportköpande organisationer. Projektet utgår från de kriterier som är avgörande för transport- och logistikbranschens kunder när de ska välja transportmedel.

Interreg-projektet beräknar att koldioxidutsläppen för godstransporter mellan Sveriges västkust och området kring Oslofjorden kan minska med mer än 40 procent till år 2030 genom att flytta betydande godsmängder från lastbilstransport till ett modernt sjöfartsystem.

En utmaning att identifiera kriterier

Den tekniska utvecklingen gör att det numera är möjligt att effektivt frakta gods på fartyg även över kortare sträckor och därmed skapa ett alternativ till vägtransport. Den stora utmaningen är att hitta och peka ut vilka kvaliteter som behöver infrias för att sjötransporter ska bli ett konkurrenskraftigt alternativ för transportköparna.

En sjöfartslösning för godstransport måste tilltala vitt skilda kriterier. Cargo Express arbetar nära flera namnkunniga transportköparorganisationer för att skapa lösningar som fungerar i deras verklighet.

– Vi utgår från de kriterier som transportköparna ställer vid inköp. Utifrån det ska vi utveckla scenarier för närsjöfart, säger Kristoffer Skjutare.

Projektet pågår till och med slutet av 2026.

Vill du veta mer?

Mer information om Cargo Express finns i vår projektbank, där du också hittar andra projekt inom insatsområdet Transport och mobilitet.

Vill din organisation lösa samhällsproblem över gränsen?

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak finansierar projekt som löser gemensamma samhällsproblem över gränserna i södra Skandinavien, bland annat inom Transport och mobilitet. Läs mer om vad ett Interreg-projekt innebär, om de grundläggande förutsättningarna och ansökningsprocessen.