Över en miljard kronor till skandinaviska projekt
Två nya projekt får finansiering från Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak för att arbeta med grön omställning. Därmed stöttar EU-programmet 49 skandinaviska projekt med över en miljard svenska kronor.
De första projektansökningarna kom in i september 2022. Nu har Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak genomfört fem ansökningsomgångar. I den senaste omgången sökte fyra projekt finansiering. Två av dem har nu fått klartecken från Interregs beslutande kommittéer. Båda projekten arbetar inom insatsområdet Grön omställning.
Opti-SITE får 1,1 miljoner euro för att förhindra översvämningar med hjälp av radardata och artificiell intelligens. Accel AgroBiogas fokuserar på att få ut mer biomassa från lantbruket i Sverige och Danmark och får 2,1 miljoner euro för att göra det.
– Klimatanpassning och förnybar energi är både prioriterade och högaktuella områden, där projekten kan bidra till att driva på utvecklingen i södra Skandinavien, säger Magnus Schönning, programchef för Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.
49 beviljade projekt
EU-programmet har efter fem ansökningsomgångar beviljat finansiering till 49 så kallade huvudprojekt, som löper under tre års tid. Sammanlagt investerar Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak 89 miljoner euro i projekten, motsvarande över en miljard svenska kronor. Flest projekt, 22 stycken, finns inom insatsområdet Innovation och entreprenörskap.
– Jag tycker att vi har en spännande projektbank, med projekt som arbetar med frågor som är väldigt relevanta för våra invånare i Sverige, Danmark och Norge. Det är allt från att förhindra översvämningar till att förändra människors resevanor eller att minska riskerna för smittspridning på vårdboenden, säger Magnus Schönning.
De goda exemplen är många. Förbättringsmöjligheterna ligger mer i det som saknas.
– Vi har utmaningar att locka aktörer som vill arbeta med klimatanpassning och med att främja en öppen arbetsmarknad över gränserna. Men vi både analyserar och mobiliserar inom dessa områden och jag har tillförsikt inför kommande ansökningsomgångar, säger Magnus Schönning.
Nästa ansökningsomgång öppnar den 13 januari och stänger den 14 februari 2025.
Interreg-projekt i siffror
49 huvudprojekt har blivit beviljade finansiering av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak sedan december 2022. Huvudprojekt pågår i regel under tre år. Men ett av projekten, DiaUnion 1.5, har redan genomfört sina aktiviteter och är avslutat. Ett annat påbörjat huvudprojekt räknas inte med här, eftersom det avslutades i förtid.
22 projekt arbetar inom insatsområdet Innovation och entreprenörskap. 17 av dessa har fokus på life science, framför allt vård och hälsa.
17 projekt finns inom insatsområdet Grön omställning. Här finns 7 projekt som arbetar med förnybara energikällor, 6 inom cirkulär ekonomi och 4 projekt inom klimatanpassning och riskreducering.
7 projekt arbetar inom insatsområdet Transport och mobilitet. Några av dem arbetar med att förändra och förbättra godsflöden och transportstråk, medan andra är inriktade på att förändra resevanor, eller på att påskynda en grön omställning.
3 projekt finns inom insatsområdet Gränslös arbetsmarknad och handlar om kompetensförsörjning på olika sätt.
32 projekt har en eller flera projektpartner i Skåne. Därefter följer Hovedstaden med 27 projekt.
Fler siffror
23 projekt har företag med som partner. Så många som 42 projekt uppger att de riktar sig till företag. Samtidigt utgör privat medfinansiering bara 14 procent av projektens totala medfinansiering.
5 projekt räknas som stora och strategiskt viktiga projekt, med en budget på över 5 miljoner euro. Dessa är HALRIC, ReproUnion, Innotech Task Force, Green Valleys 2.0 och Cross-border Talent Bridge. Länk till annan webbplats.
13 partner per projekt. Det är det genomsnittliga antalet partner för de 7 projekt som pågår inom Transport och mobilitet. Därefter följer Grön omställning (i genomsnitt 10 partner per projekt), Innovation och entreprenörskap (7) samt Gränslös arbetsmarknad (6).
De nyss beviljade två projekten ingår inte i siffrorna ovan.