Stine hittade rätt jobb med hjälp av Nordisk Joblösning

Stine Underlin

Stine Underlin.

Stine Underlin från Danmark fick hjälp att "svenskifiera" sin jobbansökan. Det dröjde inte länge innan hon fick jobb som fysioterapeut i Sverige. Stine är en av närmare 500 nordbor som fått hjälp till ett arbete i ett skandinaviskt grannland genom projektet Nordisk Joblösning.

Artikeln publicerades första gången i maj 2020 på overgransen.eu.

– Det var häftigt! Jag fick en känsla av att ha blivit headhuntad, svarar Stine Underlin när hon ska beskriva känslan av att ha fått ett nytt jobb i Sverige.

Stine är utbildad fysioterapeut i Danmark och med hjälp av projektet Nordisk Joblösning har hon dragit nytta av sin utbildning på andra sidan gränsen, närmare bestämt i Region Västra Götaland och den lilla orten Grästorp.

– Det är många fler arbetslösa fysioterapeuter i Danmark än i Sverige, vilket betyder att det finns fler jobbmöjligheter i Sverige, förklarar Stine, som trots det har erfarenhet i yrket från både offentlig och privat sektor i Danmark.

Sjukvård är ett område där Nordisk Joblösning visat att de kan göra skillnad för arbetssökande och arbetsgivare.

– Under det senaste året har vi hjälpt 30 fysio- och ergoterapeuter att komma till Sverige och två till Norge, säger Morten Fabricius Meyer som är projektledare för Nordisk Joblösning.

Närmare 500 personer har fått jobb

Ett år efter starten av projektet har 486 personer kommit i jobb med insatser från Nordisk Joblösning.

– Vi riktar oss till ett brett spektrum av målgrupper. Vi arbetar bland annat med turismsektorn i Norge, sjuksköterskor till Norge, lärare – både tillfälligt anställda och fast anställda – till Sverige, chaufförer till Norge och kommunikatörer till Norge och Sverige, säger Morten Fabricius Meyer.

Den som söker jobb och vänder sig till Nordisk Joblösning kan bli matchade till rätt jobb via projektets jobbdatabas. Projektet erbjuder också individuell coachning, praktisk hjälp med att hitta bostad och – väl på plats – stöttning i sociala kontakter via ett särskilt kultur- och fritidsprogram. Allt utan kostnad.

Nordisk Joblösning samarbetar också med arbetsgivare och deltar regelbundet på jobbmässor. Hittills har projektet lyckats bäst med att få danskar i arbete i Norge. Hälften av de arbetssökande har flyttat från Danmark till Norge.

– Det är 15 procent som kommer från Danmark till Sverige, 10 procent från Sverige till Danmark, 20 procent från Sverige till Norge och de sista 5 procenten är norrmän till antingen Danmark eller Sverige, säger Morten Fabricius Meyer.

Erfarenhet från tidigare projekt

Nordisk Joblösning får stöttning från EU via Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak. Det fick också föregångaren, projektet Nordisk Jobstart+, som bidrog till att 1200 unga personer fick arbete i ett annat nordiskt land.

– Den främsta skillnaden mellan projekten är målgruppen. Där vi tidigare fokuserade främst på unga akademiker, så vi har nu öppnat upp för att också särskilt fokusera på personer som är 50+. De visar alltmer intresse, särskilt i norra Jylland. Samtidigt har vi börjat skicka in våra första praktikanter i vårt utbildningsspår. Därför är en ny målgrupp också ungdomar i utbildning som ska delta i utbildningspraktik mellan Danmark och Sverige, och vice versa, säger Morten Fabricius Meyer.

Projektet Nordisk Joblösning pågår till och med februari 2022.

– Våra framtida mål är att göra så många som möjligt medvetna om jobbmöjligheterna i de nordiska länderna. Och att varje kandidat är efterfrågad, bara den får lite hjälp i rätt riktning. Vi vill också att vårt utbildningsspår ska få så många människor som möjligt i praktik som kan leda till permanent anställning, säger Morten Fabricius Meyer.

Se en film

Stine Underlin berättar om att arbeta i Sverige.