Accel AgroBiogas - Accelerating sustainable agrobiomass for biogas

Både i Sverige och Danmark behövs mer biogas för att bidra till den gröna omställningen och minska utsläppen av växthusgaser. För att uppnå detta måste lantbruket bidra med mer biomassa. Projektet Accel AgroBiogas ska snabba på utvecklingen.

Biogas är en förnybar energikälla. Men för att öka produktionen av biogas behövs biomassa. Störst potential finns i restprodukter från lantbruket, exempelvis skördrester från spannmål, baljväxter och raps. Forskning visar att det ger stora klimatvinster om dessa restprodukter används i biogassystemet istället för att lämnas kvar på fälten.

Projektet Accel AgroBiogas har insett att utmaningarna och behoven är likadana i hela Öresund-Kattegat-Skagerrak-området och även utanför. För att snabba på en hållbar försörjning av biomassa ska projektet utveckla och testa nya koncept och hållbara metoder för att odla och skörda biomassa, till exempel mellangrödor, utan att kompromissa med naturvärden och matproduktion.

I projektet ska lantbrukare och biogasproducenter samarbeta för att testa nya sätt att skörda och samla in biomassa. Detta kommer att ske i fyra testmiljöer i Skåne, Halland, Västra Götaland och Midtjylland. Biogasproducenterna ska testa nya material i sina processer, inklusive lagring, förbehandling, inmatning och rötning. Projektet ska också undersöka hur detta påverkar biogödselns sammansättning. Tillsammans utvecklar lantbrukare och producenter nya affärsmodeller och bygger praktisk erfarenhet kring logistiken i dessa värdekedjor.

Genom att arbeta direkt med målgrupperna, i verkliga miljöer, räknar projektet med att få trovärdiga och verklighetsförankrade resultat. Resultaten kommer bland annat i form av ny kunskap och erfarenheter och kontakter mellan partner och intressenter.

Accel AgroBiogas ska också ge beslutsfattare och myndigheter förståelse för hur biomassa kan omhändertas och samtidigt ta hänsyn till matproduktion och naturvärden. En kunskap som projektet sist men inte minst ska paketera så att den kan spridas till lantbrukare och biogasproducenter.