1.200 unge i job via Interreg-projekt

Interreg-projektet Nordisk Jobstart + har haft større succes end forventet, skriver News Øresund.

Interreg-projektet Nordisk Jobstart + havde som mål at få 600 arbejdssøgende med i sit projekt og 150 i job. Når projektet nu ved afslutning gør status er resultatet at 1.200 personer har fået hjælp til et job i et andet nordisk land. Det skriver News Øresund. Størstedelen af de jobsøgende har været danskere og det er arbejdsmarkedet i Norge som har tiltrukket flest.

Norge er det mest populære land for unge akademikere, som vil søge job i et andet nordisk land. Det er en af konklusionerne fra Interreg-projektet Nordisk Jobstart + som har arbejdet med at hjælpe unge til et job i andre dele af Norden.
– Vi har eksempelvis haft mange akademikere, der er kommet til os og sagt, at de har hørt at man kan tjene rigtig mange penge i Norge, siger Morten Fabricius Meyer, projektleder for Interreg-projektet Nordisk Jobstart + til News Øresund.

Norge mangler arbejdskraft

I Norge er der stor efterspørgsel på arbejdskraft. Arbejdsløsheden for akademikere er 0,7 procent og mange virksomheder oplever arbejdskraftsmangel, fortæller Morten Fabricius Meyer. I sundhedssektoren opgiver 20 procent af arbejdsgiverne at de har mangel på arbejdskraft. Men at arbejdssøgende vil søge til Norge handler ikke kun om efterspørgsel og højere løn, mener Morten Fabricius Meyer. For ansatte i sundhedsvæsenet kan det også handle om arbejdsvilkårene.
– Der er meget fokus på work-life-balancen i Norge. Inden for sundhedsvæsenet er der flere ressourcer og mere fokus på faglighed.

Morten Fabricius Meyer, projektleder for Interreg-projektet Nordisk Jobstart +.

Læs mere om projektet i Projektbanken.

Københavnere har lavest interesse

Knap 500 danskere har fået arbejde i Norge og 175 i Sverige gennem projektet. Det er frem for alt i Jylland som interessen for Norge såvel som Sverige har været stor. På trods af at akademikerledigheden blandt nyuddannede humanister er 40 procent i København, har de unge københavnere ikke haft den store interesse i at søge job i andre nordiske lande.
– Folk forventer at de skal kunne finde et job i hovedstaden. De er ikke interesseret i at søge et andet sted hen, mener Morten Fabricius Meyer.

Læs mere hos News Øresund.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster