Fyra projekt får Interreg-stöd

Fler gränspendlare i Öresund, snabbare transporter för personer och gods, miljövänligt transportarbete och ökad användning av förnybar energi. Fyra projekt som handlar om just detta får finansiellt stöd av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.

Nu har Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak fattat beslut om att godkänna fyra nya projekt: ”Jobb på Tvärs”, ”Fremtidens intelligente energi- og ressourcesystem”, ”Et sammenhængende transportsystem i Greater Copenhagen” och ”RSMP Nordic”. De två sistnämnda rör programmets insatsområde Transport.

- Det är glädjande med två projekt på transportområdet, sekretariatet har arbetat särskilt hårt för att få in fler ansökningar där, säger programchef Magnus Schönning.

Tre av fyra beviljade projekt är inom delgeografin Öresund och ett inom den programgemensamma geografin Öresund-Kattegat-Skagerrak.

- Det är roligt med den höga aktiviteten i Öresund, konstaterar Magnus Schönning.

De godkända projekten beviljas totalt 6,1 miljoner euro, vilket innebär att den ursprungliga programpotten på 127,5 miljoner krymper till 75,3 miljoner euro. Inom insatsområdet Innovation har så mycket som 89 procent av medlen redan intecknats, medan 80 procent av medlen inom Transport återstår.

- Inom Transport tror vi att det kommer att hända spännande saker i Kattegat-Skagerrak-geografin framöver, säger Magnus Schönning.

Programmet säger ja till norska medel

Han syftar framförallt på att programmet nu öppnat för norska projektmedel inom områdena Transport och Grön ekonomi i kommande ansökningsomgång.

- Nu har vår Övervakningskommitté gett klartecken för detta så nu håller vi tummarna för att också norska Stortinget fattar ett gynnsamt beslut om Interreg-medel i statsbudgeten.

Besked i frågan kommer under december och potentiella projekt som vill ha norsk medfinansiering kommer alltså att ha förutsättningarna klara för sig till kommande ansökningsomgång.

- Ansökningsomgången stänger den 9 februari 2018. Med norska IR-medel tror vi på en fortsatt positiv utveckling gällande ansökningar, inte minst i Kattegat-Skagerrak, säger Magnus Schönning.

FAKTA

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak har nu beviljat 39 genomförandeprojekt under den här programperioden (2014-2020).

Fakta och korta beskrivningar av de nya beviljade projekten finns i Projektbanken:

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300