Denne siden er (ennå) ikke oversatt til norsk

Nedenfor er en liste over språkene siden er oversatt til

Avstamp för det nya Interreg-programmet

Konferencier Julien S Bourrelle på scenen.

Konferencier Julien S Bourrelle på scenen och programchef Magnus Schönning i bakgrunden.

Omkring 200 personer samlades i Malmö Hyllie den 3 maj när Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak höll kickoff för det nya programmet.

Blått ljus draperade väggarna när gäster från regioner, kommuner och andra organisationer slog sig ner vid de 20-talet runda bord som var placerade i konferenslokalen i Hyllie i utkanten av Malmö.

Programchef Magnus Schönning inledde dagen med att berätta övergripande om Interreg Öresund-Kattegat-Skagerraks geografi och EU-medlen på 140 miljoner euro som ska finansiera goda projekt fram till 2027. Att Interreg kommer att finansiera 60 procent av projektens totala budget med EU-medel, istället för 50 procent som varit fallet 2014–2020, är en av nyheterna.

Företrädare för Interreg Öresund-Kattegat-Skagerraks 11 regioner har tagit ut riktningarna för det nya programmet. På scenen kunde Eskil Mårtensson, från Region Skåne och sammankallande i programskrivargruppen, berätta om det arbetet. Han fortsatte sedan att gå närmare in på insatsområdet Innovation och entreprenörskap. Peder Bang från Region Midtjylland, Jon Halvard Eide från Agder fylkeskommune och Carin Peters från Region Skåne blev därefter intervjuade om insatsområdena Grön omställning, Transport och mobilitet, respektive Gränslös arbetsmarknad.

Konferencier för dagen var Julien S. Bourrelle, en fransk-kanadensare som i tretton år bott i Norge. Med sin föreläsning Cracking the Scandinavian Code gav han underhållande och tankeväckande perspektiv på hur skandinavers sociala beteende framstår för någon som kommer utifrån.

Under eftermiddagen höll Interregs projektrådgivare Lone Hylander en workshop för alla deltagare som var intresserade av att söka finansiering från programmet.

– Dagen började väldigt bra med mig och Julien på scenen och sedan blev det bara bättre, konstaterade programchef Magnus Schönning i sina avslutande ord på scenen.

Frågan som många ville ha svar på – när öppnar Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak sin första ansökningsomgång – kunde inte besvaras med ett kryss i kalendern. Programmet inväntar EU-kommissionens godkännande för att köra igång, men Magnus Schönning kunde drista sig till att säga så här mycket:

– Efter sommarsemestrarna. I mitten eller slutet av augusti räknar vi med att öppna för ansökningar.

Personalen från Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak på scenen

Personal från Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak på scen under kickoffen.

Vill du se fler bilder från kickoffen?

På Instagram har vi taggat bilder med #interregoks